Näin pääset eroon pinttyneistä tahroista

Tuore tahra irtoaa varmemmin kuin vanha, sillä kuivunut lika pinttyy tekstiilin kuituihin. Monet tuoreet tahrat voidaan esikäsitellä nestemäisellä tiskiaineella tai käsisaippualla tai vaihtoehtoisesti myös sappisaippualla. Kun tahra on poistettu, tekstiili kannattaa pestä koneessa.

Joskus kuitenkin vanhoja tahroja tulee vastaan. Jos likatahra on pinttynyt, sen alkuperän voi mahdollisesti selvittää väristä tai hajusta. Tahraa kannattaa myös peilata valoa vasten. Läpikuultava tahra on mahdollisesti rasvaperäinen, kuiva ja koppurainen tahra saattaa taas olla alkujaan proteiinipitoisesta ruuasta.

Moni sitkeä tahra lähtee pois kotikonstein. Tahranpoisto vaatii kuitenkin aikaa ja vaivaa.

Pinttyneet liat kahvikupeissa

Sano hyvästit kahvin ja teen jättämille jäljille. Jos kahvi- tai teekupit ovat pinttyneet, eivätkä lähde puhtaiksi astianpesukoneessa tai niitä ei voida pestä astianpesukoneessa, voi pinttymiä yrittää poistaa konetiskiaineella tai ruokasoodalla. Pese lopuksi astiat normaaliin tapaan.

Kiinni palanut ruoka teräskattilassa

Jos ruoka on palanut kiinni teräskattilaan, älä hankaa sitä hankaavilla pesimillä tai -aineilla. Laita kattilaan ½ – 1 dl pyykinpesuainetta tai koneastianpesuainetta ja 1 litraa vettä. Kuumenna ja anna kiehua. Harjaa lopuksi ja huuhtele kattila.

Poista kalkkisaostumat happamilla pesuaineilla

Kalkki tekee helposti kylpyhuoneen pinnat karheiksi. Tällöin niihin saattaa tarttua helposti muutakin likaa. Kalkin poistaminen onnistuu helposti happamilla pesuaineilla. Happamat pesuaineet tunnistat alle kuuden pH -arvosta, ja kalkkisaostumiin tehoavat juuri happamat pesuaineet, joiden pH on alle 4.

Eroon mustista kengännaarmuista

Kenkien mustista naarmuista ja kumijäljistä pääset eroon emäksisellä pesuaineella pH yli 8,5. Poistaminen vaatii yleensä aina jonkin verran hankaamista, joten varo vahingoittamasta ja naarmuttamasta lattiamateriaalin pintaa.

Punaviinistäkin pääsee eroon!

Luonnollisesti punaviinitahra lähtee helpoiten toimimalla pikaisesti, kun tahra ei ole vielä ehtinyt kuivua. Punaviinin helppoon poistamiseen kannattaa käytä neutraalia tai miedosti emäksistä pesuainetta. Jos tahra on tuore, voit ripotella siihen suolaa, jolloin suola imee tahran pois. Myös kivennäisvesi tai vesi voi laimentaa tahraa. Kuivuneena tahra kannattaa esikäsitellä nestemäisellä pyykinpesuaineella tai tahranpoistoaineella.

Noesta eroon emäksisellä puhdistusaineella

Nokitahrat ovat ikäviä näkyjä, ovatpa ne sitten takan tai saunan kiukaan suuluukussa taikka vaatteissa. Emäksinen puhdistusaine tehoaa parhaiten nokitahroihin.

Tekstiilissä nokitahraa voidaan esikäsitellä ennen pesua joko vedellä ja käsitiskiaineella, nestemäisellä pyykinpesuaineella tai sappisaippualla. Esikäsittelyn jälkeen noen tahraama tekstiili on syytä pestä suhteellisen nopeasti käsittelyn päätteeksi.

Kynätahrat aiheuttavat usein harmaita hiuksia

Jos tussi-, kuulakärkikynä- ja vahaliitupiirroskset ja jäljet eivät lähde kovilta pinnoilta normaaleilla kodinpuhdistustuotteilla, poistamiseen voi kokeilla, esimerkiksi denaturoitua spriitä tai mineraalitärpättiä, jos materiaali kestää.

Steariini jumiutuu helposti

Jos kovettunutta steariinia ei saa pois raaputtamalla, voi kokeilla kuumaan veteen kostutettua siivousliinaa ja emäksistä pesuainetta.

Ruostetahroista eroon happamilla pesuaineilla

Ruostetahrat lähtevät yleensä pois happamilla pesuaineilla, joiden pH on alle 5. Esimerkiksi ruosteiset tahrat WC- ja kylpyhuonetiloista saa pois kylpyhuoneenpuhdistajalla.

Purukumi – lapsiperheen riesa

Jäähdytä purkka jääpalalla tai pakastimessa. Raaputa se sitten varovasti irti. Tämän jälkeen esikäsittele tahra sappisaippualla, nestemäisellä pyykinpesuaineella tai tahranpoistoaineella ja anna vaikuttaa pari minuuttia. Raaputa purukumi pois vanhalla hammasharjalla tai veitsellä ja huuhtele viileällä vedellä. Pese tekstiili pesukoneessa.